16/5/2022

"Tusen bitar" till Tempofestivalen och Malmö Dockteater

Lumor har glädjen att åter presentera Tove Olssons bejublade monolog "Tusen bitar - en coldcase tragedi". Lika glada är vi över att denna dokumentära djupdykning, i regi Oskar Thunberg, har valts ut till årets Tempo Dokumentärfestival i Stockholm, samt gästspelar på eminenta Malmö Dockteater.

"Bäst just nu. Ett vackert och brutalt pussel om förlust och försoning" DN


SPELDATUM

Nypremiär 9 mars på Tempo Dokumentärfestival. Spelas fram til 13 mars - BOKA

Spelas på Malmö Dockteater 17 - 24 mars - BOKA

28/1/2022

Lumor vann Teaterkritikernas Teaterpris

I onsdags tilldelades Lumor Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris 2021. Vi är oerhört hedrade och glada och delar glädjen med alla som arbetat med Lumor under åren. Vi sätter extra stort värde på att kollektivet uppmärksammas; regiassistenter, kostymörer, producenter, grafiska designer, tekniker, scenografer, dramaturger, regissörer, snickare, ljusdesigner, producenter, kompositörer och skådespelare - tack alla! Och tack till den yttre cirkeln utan vilka ett scenkonskompani som Lumor inte skulle existera: våra bidragsgivare, samarbetspartners, vänteatrar och viktigast av allt - vår publik. Prisceremonin äger rum under scenkonstbiennalen i juni. Hoppas att vi ses där.

Länk till Teaterkritikernas pressmeddelande
18/1/2022

Lumor nominerad till Svenska Teaterkritikers Teaterpris 2021

Lumor är nominerad till Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris, med följande motiviering: "Scenkonstkompaniet Lumor går från klarhet till klarhet med uppsättningar i gränslandet mellan socialrealism och drömspel. Seriösa budskap ges underhållande twist av regi som gjuter liv i knastertorra fakta, och av skådespelare som briljerar och alternerar i flera roller. I Ambulans på Dramaten balanseras tragedi med humor på det svåra temat mäns våld mot kvinnor och Mördaren du söker på Kulturhuset Fri scen blir en lek med deckarschabloner i ett sinnrikt samspel med myten om Oidipus."

16/5/2022

"Ambulans" årets bästa teater 2021 enligt Godmorgon Världens kulturpanel

Sveriges Radio Godmorgon Världens kulturpanel utsåg "Ambulans" till årets bästa teater 2021. Cecilia Djurberg såg en uppsättning ”om mäns våld mot kvinnor, ett väldigt tragiskt, viktigt och angeläget ämne … inspirerad av Dantes Inferno, 700 år efter hans död, med drag av Norén i utforskandet av mänskligheten …” Hon ”gillade också väldigt mycket hur den är skriven … med skrifningar i tiden, det finns ett före och ett efter, som vecklar ut sig, publiken får förstå efter hand vad det är som har hänt … läskig, estetiskt snygg, snyggt skriven, intressant och med ett väldigt bra skådespeleri … En riktigt bra uppsättning, en bra pjäs.”


Lyssna på motiveringen 1:20 min in.

Det bästa under Kulturåret - Godmorgon Världen
14/1/2022

Slutsålt i sista veckan - "Mördaren du söker"

Rosade föreställningen Mördaren du söker går nu in i sista spelveckan. Det är nu helt slutsålt men vi hoppas den får liv åter 2022-2023.


Det är pest i staden. Kungaparet Iokaste och Oidipus får i uppdrag att lösa ett ouppklarat mord. De har hemligheter för varann, varsin dom hängande över sig som de gjort allt för att fly från.

Vi studerar hur de lägger ihop, sprattlar, slår ifrån sig, försöker undvika, klamrar sig fast vid halmstrån, misstror varann och sina källor på väg mot den stora kraschen.

De två på scenen är både kör, kungapar, gamla kompisar, älskande och rivaler och föreställningen rör sig mellan olika slags berättande och associationer.

Myten om Oidipus, kungen som blev spådd att döda sin far och äkta sin mor har ältats om och om igen genom årtusendena och fastnat som ett klibbigt tuggummi i Europas kollektiva medvetande.

Boka biljett!
Fler nyheter i våra andra kanaler

Nyhetsbrev/ Facebook/ Instagram/ Twitter